Marfan Sendromu Belirtileri

Marfan sendromu için vücudumuzu saran ve hücreleri bir arada tutan bağ dokusundaki anormalliklerdir diyebiliriz. Bazı genlerdeki mutasyon sonucu oluşan bir hastalık. Bu nedenle genetik kökenli olduğu söylenebilir. Bir kişinin marfan sendromu olup olmadığını ancak doktor kontrolü sonucunda ortaya çıkar, teşhisi ancak bir doktor koyabilir. Ancak şu özelliklere sahip olanlar bir doktora muayene olup marfan sendromu olup olmadığını öğrenebilir.

Belirtiler

  1. İnce ve normalden daha uzun parmaklar
  2. Zayıf ve uzun, çelimsiz görünümlü vücutlar
  3. Uzun ve dar bir yüz
  4. Ellerin, ayakların ya da kolların vücuda göre orantısız olması durumu
  5. Omurgada skolyoz yani omurga eğriliği
  6. Göğüste pektus excavatum “kunduracı göğsü” ya da pectus carinatum “güvercin göğsü” gibi şekil bozuklukları
  7. Eklemlerde aşırı esneklik

Not: Bunlardan birine sahip olmanız marfan sendromu olduğunuz anlamına gelmez. Bunların çoğuna sahipseniz doktora görünmenizde yarar vardır.

Büyük Tehlike

  1. Kalp ve damar bu hastalıktan olumsuz etkilenebilir.
  2. Gözlerin elastik yapısını bozarak ciddi göz kusurlarına neden olabilir

Öneriler

  1. Bilinçli bir egzersiz programı
  2. Doktor kontrolünde yakın takip

Sağlıklı günler

16 comments

  1. Merhaba cok guzel bilgiler vermissiniz tesekkur ederim.Oncelikle benim boyum 186 ve ellerim 19 cm kadar.Parmaklarimda ince ve uzun.Ama yuzum uzun ve dar degil.Pektusda mevcut.Sizce bende bu hastalik var midir?Tesekkurler

    • Teşekkürler Sedat bey, belirtilerin çoğunu taşıyorsunuz ancak hepsini taşısanız bile marfan sendromu olmayabilirsiniz. Buradan bir yorum yapmak imkansız. Ben olsaydım doktora giderdim ve içimde bir şüphe kalmazdı. Asla utanılacak bir durum değil. Doktora görünmenizde fayda var. Kaslarınız nasıl, kilonuz kaç? Boyunuza göre kilonuz orantılı mı?
      Boyunuz 186 cm elleriniz de boyunuzla orantılı mıdır? Bunu anlamak için şu yolu deneyebilirsiniz. Eliniz yüzünüzün yarısı kadarsa sorun olmayabilir.
      Sağlıklı günler

      • Elim tam yuzum kadar.Kilom 80 kg.Ama cok zayif gosteriyorum gercekten.

      • Sedat bey boyunuz ve kilonıuz orantılı ancak elleriniz sanırım orantısız büyümüş olabilir. Öncelikle aile hekiminize danışmanızı tavsiye ederim. O sizi gerekli bölüme sevk edebilir. Yaşınız kaçtı?

        Sağlıklı günler

    • Sedat bey parmaklarınızı açmadan ayırmadan tutunuz ve yüzünüzün dikey olarak burnunuzun sağ tarafına sağ elinizi koyun bakalım ne olacak

      Saygılar

  2. Merhaba ben ameliyat oldum barımın teki yeni cıktı teki ravicth yöntemiyle kemigim kesilcek o yuzden destek olsun diye barın tekını bıraktılar 185 boyundayım kilom 4 senedir hiç degişmedi 60 kiloyum oldukca zayıfım kac pektus hastasıyla görüştüysem hepsi aynı zatıflıktan yakınıyor alakası yol prktusla denilyo ama bence var görunen ortada bi tedavisi yokmu kemiklerimiz cok ince ve boyumuzda cok uzun göruntu acısından rahatsız olyoruz bide vakum beli nasıl temin edebilirm kayseride oturuyorum kayseride vakum sistemi yok

    • tabi zaten yazılarımızda da belirttiğimiz gibi her pektuslu zayıf olacak diye bir kural yok ancak genelde zayıflık oluyor. vakum belin temininden önce bir doktora muayene olmanız gerekir çünkü siz ameliyat olduysanız ve yara yerleri varsa vakum bell tavsiye edilmez ancak doktor sizi muayene ederse kesin cevabı o verebilir ancak.

Yorum bırakın